Ai mai auzit de cuvantul “somatic” ? Probabil ca da. In general termenul descrie ceva legat de corp. Deci tipul somatic se refera la tipul corpului nostru.
De ce ne-ar interesa asta, sa stim ce tip de corp avem ?
O sa vedem putin mai jos. Prima oara sa vorbim despre fiecare in parte si sa incercam sa aflam in care ne incadram.
Tipul somatic se refera la un ansamblu de caracteristici fizice predominante la fiecare individ in parte. Caracteristicile care se iau in calcul sunt grosimea oaselor, musculatura, tesutul adipos.
Clasificarea corpului uman in 3 tipuri somatice a fost propusa de psihologul american William Herbert Sheldon. Cele trei sunt:
- ectomorf
- mezomorf
- endomorf
Cuvintele seamana si daca nu ai mai auzit pana acum de ele, la inceput o sa le incurci, dar odata ce iti identifici tipul somatic o sa-ti fie mai usor sa le retii si pe celelalte doua.

Tipul ectomorf se caracterizeaza prin faptul ca este foarte slab. Are masa musculara redusa si grasime putina, cu oase subtiri si lungi.
Metabolismul este foarte rapid si datorita arderilor intense ectomorful are dificultati mari in a lua in greutate indiferent ca este vorba despre grasime sau muschi.

Daca te incadrezi in aceasta categorie considera-te foarte norocos. Mezomorful este tipul atletic, cu strat de grasime redus si constitutie musculoasa. Este lat in umeri, ingust in talie si are oase relativ groase.
Castiga repede masa musculara si arde grasimea cu usurinta; din aceasta cauza raspunde foarte bine la diferite antrenamente si diete.

Este tipul gras, cu strat adipos mare (localizat in special in partea in partea de mijloc a corpului) dar si masa musculara mare. Solid, are o structura osoasa masiva si este lat in bazin.
Cu un metabolism lent, acest tip se ingrasa foarte usor si slabeste foarte greu.
Majoritatea oamenilor nu se incadreaza intr-o singura categorie, ci intr-o combinatie a celor 3. Nu putem spune ca suntem in intregime ectomorf, mezomorf sau endomorf, ci ca predominant apartinem unui tip somatic. Asadar chiar daca esti mezomorf s-ar putea sa ai si trasaturi de ectomorf si trasaturi de endomorf. Important e sa stii care este principalul tau tip somatic.
De ce e important sa-ti cunosti tipul somatic ? Stiind ce tip somatic ai la baza iti poti ajusta antrenamentul si alimentatia mai eficient. Astfel iti va fi mai usor sa-ti urmaresti scopul: sa dai jos grasimea sau sa pui masa.
Spre exemplu, daca esti ectomorf, avand in vedere ca pui greu masa musculara, antrenamentul tau trebuie sa fie axat pe exercitii de baza -cu pauze mari intre serii de ~ 2min-, greutati mari (cu care sa poti face 6-8 repetari) iar exercitiile cardio reduse la minim. Deoarece esti predispus la supraantrenament, ai nevoie de multa odihna intre antrenamente.
Alimentatia trebuie sa fie una foarte bogata care sa includa cantitati mari de carbohidrati (cartofi, orez, paste), proteine (carne, oua, branza, lapte) si grasimi nesaturate(peste, nuci, seminte, migdale). Alimentele bogate in fibre nu sunt indicate pentru ectomorfi deoarece au un continut (macro)nutritiv scazut si dau senzatia de satietate. Ca suplimente nutritive sunt recomandate mass-gainere, deoarece contin multi carbohidrati, creatina, suficiente proteine si au un continut caloric foarte ridicat.
La polul opus se afla endomorful. Daca te regasesti aici principalul tau obiectiv este mai mult ca sigur sa scapi de grasime. Va trebui sa te antrenezi la o intensitate mai mare, cu pauze mici intre serii (~1min) si greutati care iti permit sa faci 8-12 repetari. Exercitiile cardio nu trebuie sub nicio forma sa lipseasca din antrenament. Acestea se fac de preferat la sfarsitul antrenamentului cu greutati.
Cat despre alimentatie, aceasta trebuie sa fie bogata in proteine si fibre si saraca in carbohidrati. Ai aici 7 reguli pentru o slabire eficienta unde poti gasi mai multe sfaturi utile.
Spune-mi intr-un comentariu care este tipul tau somatic. Daca n-ai reusit inca sa-l identifici, trimite-mi un mail la bogdan@muscleboom.ro cu cateva poze si o sa te ajut.

[…] esti ectomorf in special, fa-ti tot timpul shakeurile cu lapte; pe langa ca au gust mai bun, iti dau un plus de […]
Bogdane, cele 3 tipuri somatice se refera de fapt la matabolism si are o legatura foarte strinsa cu glanda tiroida. Ectomorful are tiroida hiperactiva = arderi intense, deci nu poate cistiga usor nici masa musculara, nici osoasa, etc. Mezomorful e intr-adevar cel norocos = glanda tiroida e in echilibru. Endomorful este cel mai ghinionist = glanda tiroida este hipoactiva, inceata, puturoasa. Nu arde usor grasimile dar poate avea oasele cele mai groase dintre cele 3 tipuri.
De acord. Ce am realizat in ultimul timp e ca treaba cu tipul somatic e usor irelevanta. Adica e mult mai important sa-ti afli caloriile si numarul de macronutrienti si sa atingi acele numere in fiecare zi.
De exemplu daca vezi ca ai probleme cu luarea in greutate. Te cantaresti saptamanal si in functie de rezultat, ajustezi alimentatia. Daca fata de saptamana trecuta ai aceeasi greutate(sau mai rau..ai slabit), cresti caloriile (in special carbohidratii – daca proteinele si grasimile sunt in numar corect).
Te ajuta mult mai mult decat sa te ghidezi dupa ce tip somatic esti.
Caloriile dracu eu bagi 10 pungi de semințe, branza de oaie alune , nuci multe , carne si am 1.81 si 67 kg sau mai rau adika 65 sunt slabanogi, câteodată ma doare inima de oboseala!
Eu sunt tipul ectomorf si nu sunt de acord cu pauzele mari intre serii si repetarile putine, eu intre serii iau pauza 30 sec si intre exercitii 1 minut (desigur nici nu am prea mult timp la dispozitie) fac 4 serii a cate 8-12 repetari cu greutati cu, care oricat m-as stradui nu pot sa fac a 13-ea repetare. E corect cum fac ? Ce ar trebui sa schimb ?
Pauzele mai mari intre serii iti permit sa lucrezi cu greutati mai mari. Lucrand cu greutati mai mari ai o incarcatura totala de lucru mai mare, recrutezi mai multe fibre musculare, si stimulezi o crestere noua mai mare.
Legat de repetari, o strategie buna e sa le periodizezi. Adica intr-un antrenament sa lucrezi in intervale mai mici (5-8rep) iar in altul in intervale mai mari (8-12rep).
Si, pe langa astea, neaparat sa fii in surplus caloric. Cantareste-te saptamanal, iar daca greutatea ta ramane la fel, e semn ca trebuie sa cresti numarul de calorii pe care il mananci. Deci, fata de cat ai mancat, mananca MAI MULT.