O să încep cu o întrebare.
Dacă stai 4-5 ore nemâncat… intri în catabolism?
Ce crezi…
…se dezintegrează mușchii fibră cu fibră și pierzi ce ai câștigat la sală?
În articolul de azi vedem ce e catabolismul și ce trebuie să se întample într-adevar ca să pierzi din masa musculară.
Dacă eviți cele 3 condiții, pe care o să le vezi mai jos, mușchii sunt în siguranță și rămân pe tine.
Dar prima oară…
Ce înseamnă mai exact catabolism?
Hai să vedem definiția din DEX. Poți da click pe imagine ca să o vezi mare.
Și definiția de pe Wikipedia (click pentru mărire):
Deci catabolismul este procesul metabolic prin care moleculele sunt transformate în unități mai mici. Iar aceste unități sunt folosite pentru energie sau pentru construirea de noi țesuturi.
Din discuțiile pe care le-am avut și le-am auzit de-a lungul timpului, multă lume își imaginează că la un moment dat organismul are un întrerupator pe care apasă și trece imediat în modul “catabolic”.
Mod care îți mănâncă agresiv mușchii munciți din greu la sală.
În realitate lucrurile nu stau deloc așa.
Procesele din organismul nostru sunt dinamice, iar de-a lungul zilei trecem de multe ori prin stările de anabolism și catabolism.
Chiar dacă mâncam mai des.
După câteva ore în care ai luat o masă te afli deja într-o stare catabolică, adică organismul arde nutrienții stocați pentru a produce energie și a funcționa.
În momentul în care mănânci, corpul trece într-o stare anabolică în care asimilează și depozitează nutrienții pe care i-ai mâncat.
Îți recomand această serie de video-uri de la Eric Helms ca să înțelegi mai bine ce se întamplă.
Enzimele din salivă, stomac și intestine descompun moleculele în unele mai mici:
– proteinele se transformă în aminoacizi
– carbohidrații -> monozaharide (glucoză, fructoză sau galactoză)
– grăsimile -> acizi grași
După ce corpul a început procesul de digestie, aceste molecule mici pot fi absorbite în corp:
– aminoacizii sub formă de mușchi (și alte țesuturi)
– monozaharidele sub formă de glicogen
– acizii grași sub formă de grăsime
După ce iei o masă ești de fapt în surplus caloric pentru că stochezi nutrienți, iar între mese intri în deficit, unde arzi nutrienții stocați (sub formă de grăsime, mușchi sau glicogen).
În corpul nostru nu e nimic static, tot timpul se “arde” și se construiește țesut.
Dacă spre exemplu mănânci în timp ce te plimbi…
…sau ai mâncat cu o oră înainte de plimbare.
Pe de o parte stochezi din nutrienții pe care îi mănânci, iar pe de altă parte îi arzi pe cei stocați.
Ce contează e schimbarea netă care s-a produs de-a lungul unei zile, sau a unei perioade de timp.
Dacă în medie surplusul a fost mai mare decât deficitul, asta a dus la o creștere în masă, și viceversa.
3 condiții pentru a PIERDE masă musculară
Am spus mai sus că organismul nostru e o mașinărie dinamică. În fiecare zi:
– arzi și depui grăsime
– arzi și depui glicogen
– arzi și depui mușchi
Ce contează e cantitatea netă arsă și stocată de-a lungul unei zile.
În mare parte sursa preferată de energie a corpului este glicogenul (poți vedea o discuție aici).
Însa în anumite condiții corpul va rupe și va folosi din mușchi mai mult ca de obicei.
Așadar…
…ca să arzi și să pierzi masă musculară, trebuie:
- Să mănânci foarte puține proteine pentru o perioadă mare de timp (gen câteva zile)
- Să fii în deficit caloric foarte mare
- Să nu te antrenezi, să dispară stimulul care a făcut mușchii să crească
Oricare din aceste condiții va duce la pierderi musculare. Treaba noastră e să ne asiguram că nicicare nu se întamplă.
Pentru a preveni catabolismul muscular, asigură-te că:
- ai un aport optim de proteine
- dacă ești la slăbire, deficitul caloric să NU fie mai mare de 25% din caloriile de menținere
- te antrenezi constant, ca să menții stimulul care a făcut mușchii să crească
Așa că nu ai de ce să îți faci griji dacă nu mănânci nimic ore bune la rând.
Deja multă lume face IF și nu consumă calorii vreo 16h pe zi. Și totuși au masă musculară consistentă.
Atâta timp cât te antrenezi ca lumea, iar zilnic îți respecți caloriile și macronutrienții totul e ok.