Ai 3-4 luni de sala, sau poate au trecut deja 8-9. Sau poate mai bine de 1 an, dar ce vezi in oglinda nu e deloc ceea ce asteptai. Bratele tale nu par sa prinda forma, pieptul nu e nici el asa conturat cum ti-ar placea si spatele mai are pana sa fie in V.
Te uiti la altii si vazand ca pun muschi si progreseaza mai repede ai impresia ca ei stiu ceva ce tu nu stii. Parca nu mai ai rabdare si vrei o pastila magica.
Stiu senzatia asta de dezamagire. Si poate sa fie atat de puternica incat sa te faca sa te lasi. Sa renunti si sa-ti bagi picioarele.
Dar din fericire exista solutii, si daca aplici ce iti spun mai jos o sa-ti vina din nou pofta sa mergi la sala si sa tragi cu drag.
In primul rand rezultatele tale nu depind de o singura variabila.
“Care e cel mai bun exerctiu pentrut spate?”, “Am voie sa mananc clatite cu Nutella?”, “Cate mese sa iau pe zi?”, sau “Ce proteine sa iau?”
Degeaba faci exercitiile care trebuie daca mergi la sala doar cand ai chef, si ajungi sa le faci o data pe luna. Succesul il obtii fiind consecvent. Invata-te sa faci ce ai de facut indiferent daca ai chef sau nu. O sa vina momente in care o sa te loveasca o lene de nu mai stii cum sa te ridici. Ai sta in pat fara sa faci nimic sau te-ai pune sa dormi. O sa vina zile cand ai de ales: ori iesi in oras cu prietenii, ori mergi la sala si esti cu un pas mai aproape de corpul pe care-l vrei. Invata-te sa renunti la placerile astea mici si temporare pentru obiectivele tale pe termen lung care iti aduc cu adevarat satisfactie si iti imbunatatesc viata.
Fa ce stii ca trebuie sa faci, nu cauta scuze. Scuzele nu-ti aduc rezultate.
Du-te la fiecare antrenament si trage tare chiar daca nu ai prins o zi buna, chiar daca e ziua in care nu-ti place ce grupe faci. Sunt multi baieti care nu fac picioare deloc. Nu fi unul dintre ei. Daca sari si peste ziua in care ai picioare, trebuie sa-ti dau o veste proasta: in ritmul asta o sa treaca mult timp pana cand o sa fii multumit de cum arati.
Nu mai chiuli de la sala. Asta e primul motiv pentru care ramai in urma.
Ok, next.
Pentru fiecare grupa de muschi ai exercitii specifice. Sunt 2 categorii mari de exercitii:
– exercitii de baza
– exercitii de izolare
In pdf-ul pe care il poti descarca GRATUIT, sunt prezentate fiecare.
Incepe tot timpul cu cele de baza, terminand cu cele de izolare. Nu te feri de greutati. La exercitiile de baza alege o greutate cu care sa poti face 6-8 repetari, iar la cele de izolare 10-12. Nu sunt cifre batute in cuie, dar pe langa intervalul asta trebuie sa te afli.
Pe de alta parte, degeaba mergi la sala si rupi fiarele: daca nu te odihnesti cum trebuie si nu mananci suficiente calorii astfel incat la sfarsitul zilei sa fii intr-un surplus caloric, muschii tai nu o sa creasca.
Daca sa te tii de sala constant e esential, sa ai o alimentatie corecta e si mai important. Nu lasa sa treaca zi in care sa nu-ti atingi numarul necesar de proteine, carbohidrati si grasimi, si asigura-te ca iei toate vitaminele si mineralele pentru o functionare optima a organismului.
O sa mai zic inca o data: nu lasa sa treaca zi in care sa nu-ti atingi numarul necesar de proteine, carbohidrati si grasimi !
Iti recomand sa-ti urmaresti zilnic cantitatea de proteine, carbohidrati si grasimi pe care le consumi.
Nu e important cate mese iei pe zi atata timp cat la sfarsitul zilei, cand pui capul pe perna ti-ai atins numarul de macronutrienti si esti in surplus caloric. Asa pui muschi, nu mancand dupa ureche si doar crezand ca ai mancat destul.
In 4 luni de acum o sa vezi schimbari de care o sa fii uimit daca rezolvi sa implementezi ce am zis mai sus.
Inainte sa inchei, iti spun doua concepte cheie pentru crestere musculara, despre care o sa vorbim mai detaliat in unul din materialele urmatoare:
– tensiune constanta pe muschi
– marire progresiva a greutatilor cu care lucrezi
Bun, sa recapitulam ce ai de facut:
Pasul 1: Lasi lenea si te duci la sala. Respecta-ti programul chiar daca ti se pare ca nu ai chef
Pasul 2: Fa exercitiile de baza, apoi cele de izolare. Si fa-le corect
Pasul 3: Mananca indeajuns si asigura-te ca faci asta urmarindu-ti cantitatea zilnica de proteine, carbohidrati si grasimi
Nu uita de odihna. Dar sa dormi cel putin 7 ore pe noapte nu cred ca e asa greu.
Si lasa suficient timp de refacere pentru grupele musculare. Daca ai descarcat ghidul, ai vazut ca am pus acolo cateva exemple de programe de antrenament, gandite sa ai destul timp de recuperare intre antrenamente. Alege-l pe care crezi ca ti se potriveste cel mai bine si baga mare.
Succes!
Bogdan Tomoiaga